Kerstconcert 2023 door Hét Concertkoor

Beethoven – pianoconcert no.3 / Cherubini – Missa Solemnis nr.2 d-Moll
Met een zelden uitgevoerde mis
zo 17 dec 15:00
Grote Zaal
zo 17 dec ’23
15:00
Geweest

Geen Bach of Händel dit jaar, maar Cherubini en Beethoven: twee componisten die elkaars werk hogelijk waardeerden en goede contacten onderhielden, muziekvrienden dus.

Beethovens 3e pianoconcert als opwarmertje voor de monumentale Mis van Cherubini doet onrecht aan Beethovens geweldige compositie en aan de solist: de Oekraïnense pianist Viktor Kharenko.

Maar wat lengte en vocaal spektakel betreft is Cherubini’s Missa Solemnis No. 2 in d-moll toch écht de hoofdmoot van dit concertprogramma:  85 minuten lang, zes solisten, vocaal veeleisende koorgedeelten waaronder vier grote spectaculaire fuga’s.

Deze mis wordt zelden uitgevoerd. Waarom? Het antwoord is eenvoudig: te veel vocaal vuurwerk voor een doorsnee oratoriumvereniging. Dat is dan ook de reden waarom Hét Concertkoor voor deze bijzondere gelegenheid uitpakt met de toevoeging van zestien professionele zangers aan het koor, waarvan 12 van het befaamde Omroepkoor, aangevuld met in Nederland verblijvende Oekraïense zangers.

Mis dit grootse programma niet, want beter wordt het voorlopig niet!

Medewerkers
Pianosolist: Viktor Kharenko. Vocale solisten o.a. Tetiana Yefimenko, sopraan – Yuliia Postavnicha, alt – Alex Vermeulen, tenor – Kris Belligh – bas

Het Amsterdam Mendelssohn Chamber Orchestra

Algehele leiding: André Telderman