SHIFT2GREEN BIJ THEATER DE MAAGD EN GEBOUW-T

SAMEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

Bij Theater De Maagd en poppodium Gebouw-T geloven we dat het genieten van een concert en/of voorstelling samengaat met bewustwording over duurzaamheid. Onder de noemer Shift2Green zetten wij ons in voor een duurzame toekomst, met innovatieve en praktische oplossingen die onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Doelstelling Shift2Green
Bij Gebouw-T en Theater De Maagd gaat duurzaamheid verder dan losse initiatieven; het is een integraal onderdeel van onze visie en dagelijkse praktijk. We blijven onszelf uitdagen om te verbeteren en nieuwe manieren te vinden om milieuvriendelijker te opereren. Duurzaamheid is door de jaren heen altijd een erg belangrijk onderwerp gebleven in de organisatie, maar de klimaatveranderingen, wetgeving en milieudoelstellingen zorgen ervoor dat ook De Maagd een stapje extra moet zetten betreft duurzaamheid. Verduurzaming vraagt om een integrale aanpak waarin iedereen wordt meegenomen. Van onze medewerkers en vrijwilligers tot artiesten en bezoekers. De doelstelling van het project Shift2Green is gebaseerd op drie belangrijke pijlers:

  • Duurzame Bedrijfsvoering
    Maatschappelijk en verantwoord in ons denken, doen en ondernemen. Dit houdt in dat wij bij al onze keuzes rekening houden met mens, milieu en maatschappij.
  • Duurzame Gebouwen
    Onze CO2-voetafdruk verkleinen door onze gebouwen te verduurzamen en nieuwe technologieën toe te passen.
  • Tegengaan van verspilling
    Door middel van vermindering, recycling, afvalscheiding en hergebruik de verspilling tegengaan. 

Met de samenkomst van Gebouw-T en Theater De Maagd sinds 1 januari 2023 is ook Theater De Maagd aangesloten bij GreenStages, de organisatie die helpt bij het verduurzamen van culturele locaties, festivals en evenementen. Gebouw-T was hiervan één van de initiatiefnemers. Naar aanleiding van een 0-meting betreft duurzaamheid in de breedste zin van het woord zijn er in het theater meerdere stappen gezet om duurzaamheid door te voeren in alle processen. Met als doel om veel mogelijk zaken ‘normaal’ te maken, zoals afvalscheiding, duurzame artiestencatering, LED-verlichting en biologische producten. Bijzonder ook is het Digital Twin project, waarmee theater- en muziekproducenten op afstand kunnen experimenteren met licht- en podiumtechnieken. Daarnaast gaan we alles ook beter monitoren d.m.v. temperatuur- en vochtigheidssensoren in het gehele pand en stappen zetten om het pand te verduurzamen, de klimaatbeheersing te verbeteren en verspilling tegen te gaan.

Indrukwekkende prestaties op duurzaamheidsgebied
Stichting Podiumkunsten Bergen op Zoom en omgeving is sinds 2024 trotse eigenaar van een Groene Pluim. Dit is een stimuleringsprijs met als doel organisaties op een positieve wijze te erkennen met hun inspanningen op het gebied van duurzaam ondernemen. Om voor een Groene Pluim in aanmerking te komen, doorloopt het bedrijf een door experts uitgevoerde audit, waarbij vier geselecteerde Global Goals (SDG´s) van de Verenigde Naties richtinggevend zijn. Gemeente Bergen op Zoom was in 2016 één van de initiatiefnemers voor De Groene Pluim, die inmiddels ook in ruim 30 andere gemeentes wordt uitgereikt. De Groene Pluim die Gebouw-T en Theater De Maagd ontvingen, is alweer de tiende in onze gemeente en daar zijn we trots op.

Samenwerking
Gebouw-T en Theater De Maagd werken voor dit project nauw samen met gemeente Bergen op Zoom, Provincie Noord-Brabant, GreenStages, Klictet, Equans, Ecopoint en meer. Daarnaast onderhouden we goed contact met andere poppodia en theaters in Nederland ter kennisdeling over verduurzaming.