Videoverslag - Een mooie blik backstage tijdens Life on Stage

Als publiek ben je niet zo bezig met het wel en wee achter de schermen wanneer je gezellig naar het theater of poppodium gaat. Theaterambassadeur Mario geeft je een inkijkje tijdens Life on Stage dat in  januari 2023 plaatsvond.

Vanzelfsprekend heeft een artiest de dames en heren technici hard nodig. Een goed uitgebalanceerde geluidsmix en een goed bedacht lichtplan zijn daarbij belangrijke ingrediënten. Gezamenlijk zorgen artiesten, musici en optimaal werkende techniek voor het totale plaatje. Natuurlijk ook om datgene wat de artiest neerzet op het podium een extra dimensie te geven.

Zondagmiddag kon iedereen backstage tijdens Life On Stage terecht in zowel theater De Maagd en Gebouw-T om een kijkje in de spreekwoordelijke keuken te nemen. Zo konden we een studio-opname bijwonen van het trio JAG boven in de studio van Gebouw-T. Over de schouders van de opnametechnicus konden we zien hoe hij de mix maakte van de instrumenten en de zang.

Even verderop werd de videoregistratie van de band beneden op het podium geschakeld. Een DJ vertelde tijdens zijn workshop hoe je kunt mixen en daarbij gebruik kan maken van de equalizer. Met ieder een koptelefoon op kon je het daadwerkelijke resultaat meeluisteren. Inmiddels was de geluidsmix en het lichtplan voor de Haagse dancepopact Prins S en de Geit ingeregeld en konden zij hun optreden beginnen. Overal waar je kwam kon het publiek binnenstappen en haar vragen kwijt.

Deze kans kregen we ook in theater De Maagd waar om half drie een kort optreden van dansgroep de Wilde Mossels te zien was. Zie lieten ons een stukje choreo zien die zij helaas vanwege de Corona nooit in een theater hebben kunnen tonen. Het thema daarin is de verstoorde natuur. Daarbij kon het publiek meemaken hoe - dankzij gebruik van een doorschijnend projectiescherm - de zaal van De Maagd onder water werd gezet. Heel apart om te zien, zeker wanneer je daarbij donder en bliksem over je heen krijgt. Voor deze gelegenheid konden de toeschouwers niet in de zaal maar achter het podium plaatsnemen en had je behalve het totaal plaatje ook zicht op wat de drie technici vooraan deden.

Na het korte optreden leidde hoofd techniek en docent Cees Snellink een Q&A in waarbij hij en de technici meer vertelden over de techniek maar nog crucialer het belang van voldoende opgeleid personeel. Het aantal technici in opleiding is behoorlijk teruggelopen en daar moet wat aan gebeuren want zeg nu zelf: u wilt straks toch blijven genieten van uw avondje uit naar het theater? Dat kan niet zonder artiest maar zeker ook niet zonder goed opgeleide dames en heren in de techniek.

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje op de website van Curio.

Hieronder een fragment uit het optreden van Wilde Mossels tijdens Life on stage.