Raymond van het Groenewoud: ‘De clown in mij zal niet zo snel sterven’

De populaire Vlaamse zanger Raymond van het Groenewoud komt op zaterdag 30 maart naar Bergen op Zoom. Hij is te gast in De Maagd voor een optreden, met daaraan voorafgaand een exclusief, door muziekjournalist Willem Jongeneelen verzorgd interview voor de eerste 50 bezoekers die zich aanmelden!

Raymond van het Groenewoud (Schaarbeek, 1950) is inmiddels dik de zeventig gepasseerd, maar hij beleeft nog altijd mooie tijden. Hij ontving in Vlaanderen al eens een Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre, maar dat is nog lang niet af. Bovendien toert hij dus opnieuw langs de theaters en poppodia, ook in Nederland. ,,Daar kijk ik naar uit. Nederlanders reageren anders dan Belgen. Ze zijn directer. Zelfs met nee zeggen hebben Belgen moeite. Dat heeft met angst te maken. Een Hollander is opgevoed niet bang te zijn. De Belg kijkt wat langer de kat uit de boom. Defensieve assertiviteit is geen verdienste. Wat ik wel leuk vind aan de Vlaming is dat hij pas zijn mening geeft als daar om gevraagd wordt, terwijl een Nederlander direct vindt dat hij overal iets over moet zeggen.” 

Het verschil tussen Belgen en Nederlanders, uitgelegd door een Belg met Nederlands bloed. De vader en moeder van Raymond zijn namelijk afkomstig uit Amsterdam. Zijn pa vluchtte in 1947 naar Brussel, om de dienstplicht (lees: uitzending naar Nederlands-Indië) te ontlopen. Van het Groenewoud, de zoon, houdt niet van hypocrisie. Hij neemt zelden een blad voor de mond en drukt zich in zijn werk al bijna zijn hele carrière uit in de Nederlandse taal. Anders dan bij veel kleinkunstenaars uit zijn generatie, zijn die teksten wel te ervaren als rock-‘n-roll. 

,,Ik heb genoeg Chuck Berry opgezogen om dat zelf ook te kunnen zijn. Zwarte muziek, die komt vanuit de buik.” Op zijn laatste album Egoïst had hij opnieuw zin zijn hart te luchten en zonder gêne alles van zich af te zingen. Hij had een berg liedjes die er uit moesten. Omdat hij over solidariteit wilde zingen, zijn slapeloze nachten, het niet zonder liefde kunnen en het belang van eerlijkheid. Raymond is op zoek naar een uitweg, juist in tijden vol weerzin, angst voor het onbekende in tijden zonder schaamte, spijt, trots of moraal. Soms klinkt hij als een ouderwetse protestzanger, al is er altijd ook nog die knipoog. ,,De clown in mij zal niet zo snel sterven.”

Raymond van het Groenewoud: 30 maart theaterconcert in de grote zaal van De Maagd. Het optreden vangt aan om 20.00 uur. Daar is ‘Willem interviewt… Raymond’ (aanvang 19.00 uur stipt) bij te boeken. Bij dat interview is slechts plaats voor de eerste 50 bezoekers die zich aanmelden. Alle info over tickets met of zonder interview is te vinden op de pagina van Raymond van het Groenewoud.

Tekst & Foto's: Willem Jongeneelen