Verslag - De voorstelling van " Je Anne" in De Maagd begon met een lied en het werd muisstil.

Onze kersverse theaterambassadeur Liesbeth bezocht op zondagmiddag 14 april 2024 Je, Anne de Musical in De Maagd. Dit is haar verslag.

De voorstelling van "Je Anne" in De Maagd begon met een lied en het werd muisstil. De energie is direct voelbaar als Anna vanuit haar dagboek vertelt wat ze voelt aan haar vriendin Kitty.

Familie Frank en 4 andere aanwezigen zaten met elkaar op een zolderkamer te schuilen om niet te worden opgepakt door de Duitsers in de 2e wereldoorlog waarvan we de geschiedenis kennen. Het is aangrijpend wanneer het geluid van de vliegtuigen over De Maagd raasde. Het trilde en ik was verbaasd dat dit zo enorm goed is neergezet om het publiek te laten voelen hoe het was geweest in die tijd. De angst, de gezelligheid, de emoties en de irritaties die onderling voelbaar waren als je langere tijd met mensen op een kleine oppervlakte bij elkaar moet zitten zijn in deze tijd ook merkbaar. 

Er wordt gebombardeerd. De zaal in De Maagd trilde en het kippenvel liet zich zien. 

De stem op de radio vertelde dat er vele doden waren, en plots kwam een politieauto voorbij wat in geluid en gevoel door ons heen ging, maar Anne, zoals zij was, spontaan, vrolijk maakte er toch weer iets vrolijks van. Ze vroeg zich af hoe baby's uit een vrouw konden komen en dat ze nog nooit een man had naakt gezien. Dit was toch even een lollig momentje.

De stem op de radio kondigde aan dat er bevrijding was en iedereen maakte plannen om te gaan doen als ze vrij waren. Blijdschap was voelen. En toen……er werd weer gebombardeerd en ik zat genageld op mijn stoel. Wat gebeurt er? Helaas.

Vlak voor de bevrijding stierven Anne, familie en vrienden. Hierbij moest ik even slikken en mijn tranen bedwingen zoals vele in de zaal emoties hadden. 

Het was fantastisch en zeer professioneel gespeeld, met respect naar de spelers.

Je Anne was aangrijpend, gevoelig, serieus en soms een tikkeltje humor en brengt je weer even terug naar wat is geweest, maar eigenlijk nooit is opgehouden.