De maker van de glas-in-lood ramen

Van De Maagd naar Perth
Als Wim Bergen (Australië) in Nederland is moét hij even naar De Maagd om de glas-in-lood ramen te zien die zijn vader heeft gemaakt. Karel Mijnsbergen was toen 30 en hij deed maar twee maanden over elk raam. In 1950 emigreerde Karel naar Australië waar zijn naam in Bergen veranderde en waar hij de glas-in-lood traditie voortzette via o.a. zijn inmiddels internationaal bekende kleinzoon Kim.

Terwijl de zon in De Maagd door het schitterende glas-in-lood schijnt vertelt zoon Wim (op de foto) over de maker ervan. “Mijn vader, Karel Mijnsbergen, maakte de ramen toen De Maagd nog kerk was. Kort erna brak de Tweede Wereldoorlog uit en het verhaal gaat dat hij overal kapotgeschoten glas-in-lood repareerde in ruil voor kaas en brood. Hij had een schildersbedrijf in de Rijkebuurstraat, waar ik geboren ben. Begin jaren ’50 emigreerden we naar Australië waar Karel zijn schildersbedrijf en de glaskunst voortzette. Toen ik in 1970 voor het eerst de ramen in De Maagd zag, werden al die familieverhalen ineens werkelijkheid! Ik had inmiddels het schildersbedrijf in Perth overgenomen en Karel kreeg meer tijd voor het glas-in-lood dat in heel Australië gewaardeerd werd. In de avonduren leerde hij zijn skills aan zijn kleinzoon, Kim Fitzpatrick die vanuit Canada bij ons in het schildersbedrijf kwam werken. Kim is nu een internationale naam op het gebied van glas-in-lood en andere glaskunst. Kort na het overlijden van Karel nam Kim contact op met De Maagd en daarop volgde een mooi artikel in BN DeStem. In 2015 haalde ik zelf de krant. Ik werd gespot op het Bal van Berrege, samen met mijn nicht, de weduwe van Leo de Kok die met zijn bedrijf De Maagd van Kerk tot Theater verbouwde. Wie weet, speelde onze familieband bij het handhaven van de glas-in-lood ramen bij de transformatie wel een rol …. Twee ramen moesten wijken voor de toneeltoren en verhuisden naar de Gertrudiskerk. Ook die vergeet ik niet, als ik in Nederland ben. Het raakt me diep als ik de naam van mijn vader op elk raam zie staan. Ik laat ze graag aan familieleden zien en we hebben allemaal een originele glas-in-lood tekening thuis hangen. Die van mij heeft Maria in het midden, het raam in de benedenfoyer rechts … This is why Bergen op Zoom is so special to me!.”

Karel Mijnsbergen gaf zijn skills door in Australië
“Hello, my name is Kim Fitzpatrick and I am the grandson of Karel Mijnsbergen”. Met deze woorden begon een mail die 15 jaar geleden bij De Maagd binnenkwam. Het werd een twee-paginagroot verhaal met unieke foto’s in BN De Stem. Iedereen kon lezen hoe de glas-in-lood traditie met Karel Mijnsbergen van De Maagd naar Perth verhuisde en hoe zijn kleinzoon het stokje had overgenomen. Kim: “Toen ik op zoek ging naar de enige foto van mijn grootvader en mij in het glasatelier, kwam ik ook foto’s tegen van zijn werkplaats in Bergen op Zoom waar hij de ramen voor De Maagd maakte.

We gebruiken nog steeds de freesmachine die mijn opa vanuit Holland meebracht. Met liefde en passie heb ik het vak overgenomen. Ik ben trots op mijn familiegeschiedenis en de talenten die ik mocht erven en kan niet wachten tot ik de glas-in-lood ramen in De Maagd met eigen ogen kan bewonderen!”. 

Op de foto zie je één van de originele tekeningen.