Geslaagde workshop en theatervoorstelling voor RSG 't Rijks leerlingen in Theater De Maagd

In samenwerking tussen Theater De Maagd en de vooropleidingen dans en theater van RSG 't Rijks kregen afgelopen donderdag 16 enthousiaste leerlingen de kans om deel te nemen aan een inspirerende workshop, gevolgd door een bezoek aan de theatervoorstelling Stangely Familiar van Jakop Ahlbom in Theater De Maagd.

De workshop bood de leerlingen een ervaring in de wereld van theater en mime. Onder leiding van een theater- en mimedocent van de Jakop Ahlbom Company werkten de leerlingen gedurende 1,5 uur aan de thema's uit de voorstelling Strangely Familiar. Ze betraden de vloer, dompelden zich onder in de maakstijl van Jakop Ahlbom en verkenden onderwerpen zoals groepsdruk, identiteit en het gevoel van eigenwaarde.

De vakdocent van de Jakop Ahlbom Company nam de deelnemers mee in het verhaal van de hoofdpersoon van de voorstelling, waarbij ze zelf een kantoorsetting op hebben gebouwd en hierin iedere keer individueel 5 handelingen door gingen lopen op begeleiding van muziek. Iedere keer dat de leerlingen deze vijf handelingen opeenvolgend gingen uitvoeren kregen ze er een extra opdracht, zoals het spelen met tempo en het toevoegen van een intentie. De workshop bood niet alleen inzicht in de thema's van de voorstelling, maar daagde de leerlingen ook uit om deze zonder tekst en uitleg te verbeelden, wat resulteerde in expressies van groepsdruk en zelfidentiteit.

Na de succesvolle workshop kregen de leerlingen ook de mogelijkheid om de voorstelling "Strangely Familiar" zelf te ervaren in Theater De Maagd. In Stangely Familiar wordt het leven van een onbeholpen man op zijn kop gezet wanneer zijn dubbelganger verschijnt. Deze dubbelganger is alles wat de man niet is, en berooft hem van de aandacht waarnaar hij verlangt. Terwijl niemand de gelijkenis ziet, probeert de man uit deze miserabele situatie te vluchten. In de voorstelling is de gelijkenis te zien met de workshop aangezien Ahlbom in zijn voorstellingen gebruik maakt van filmische effecten, waardoor het lijkt alsof je een film ziet. Naast mime is er sprake van slapstick, muziek, acrobatiek, dans en illusionisme.

De leerzame workshop en de indrukwekkende voorstelling gecombineerd met de enthousiaste leerlingen, maakten deze dag tot een onvergetelijke ervaring voor zowel de jonge talenten als de samenwerkende partijen. Deze succesvolle samenwerking benadrukt het belang van kunst-educatieve programma's in het stimuleren van creativiteit en zelfexpressie onder jongeren. Theater De Maagd en RSG 't Rijks kijken uit naar toekomstige samenwerkingsverbanden om de passie voor kunst en cultuur verder te verspreiden onder de jonge generatie.

Zelf ook interesse om met jouw school of klas een leuke activiteit te organiseren in een theater of poppodium? Mail dan naar evy@gebouw-t.nl