Verslag - Meer dan 40 jaar er op los drummen
Theaterambassadeur Mario bezocht op 2 december 2023 Slagerij van Kampen in De Maagd. Dit is zijn verslag.
Slagwerkgroep Slagerij van Kampen trommelt al meer dan 40 jaar aan de weg of beter gezegd, in de theaters en op festivals. Als theaterambassadeur krijg ik de gelegenheid om de dames en heren backstage te ontmoeten. Na urenlang opbouwen en aansluiten van de instrumenten kan om zeven uur de soundcheck beginnen. Clara en Johan sprak ik al zo’n zeven jaar geleden. Het is een leuk weerzien. Na twee volledige nummers waarbij ik op het podium verschillende shots maak, spreek ik Boudine. Zij zit er al 31 jaar bij en leidt mij rond langs het slagwerk.
De vier drummers - Clara en Boudine in het middenin - hebben elk ongeveer dezelfde drumkit. Alleen hebben sommigen er wat andere percussie bij zoals bijvoorbeeld Boudine die ook de conga’s en bongo’s beslaan.
Olaf staat links en Johan rechts van de ladies.
Er zijn meer prachtige instrumenten zoals we even later in hun jubileumshow gaan horen. Heb je wel eens van een duimkalimba gehoord? Erg rustgevend tussen al het muzikale geweld door.
Het is zo heerlijk om ze weer te horen. Halverwege vraag ik mij af of er geïmproviseerd wordt of dat alles letterlijk uitgeschreven staat en dus gecomponeerd is. Het laatste blijkt bij navraag zo te zijn. Heel even is er ruimte voor eigen creativiteit wanneer Clara en Johan voorop het toneel een soort drumduel aangaan. Ook ga ik op zoek naar bepaalde patronen in hun composities. Dat is niet zo eenvoudig. Regelmatig wordt je verrast en dát maakt het nu zo indrukwekkend.
Al meer dan 41 jaar zijn ze voor mij de beste slagwerkgroep. De geschiedenis begint al in 1980 wanneer Willem van Kruysdijk en Mies Wilbrink geïnspireerd raken door Afrikaanse drums. Een groep bestaande uit twee mannen en twee vrouwen is het resultaat.
Langzaam maar zeker stijgt de populariteit, zeker nadat ze zelfs voor Mandela mogen optreden. Vanaf eind jaren negentig komen er ook toetsen bij. Synthesizers en samples. Dan komt er ook een vijfde muzikant bij: Robin. Zijn spel geeft een extra laag aan hun muziek. Sindsdien zijn er modernere composities bijgekomen.
Willem en Mies zijn begin deze eeuw gestopt als muzikanten maar zijn zeker nog verantwoordelijk voor de spirit achter Slagerij en schrijven nog veel nieuwe tracks.
Hun concert is een mooie mix van de wat oudere en recentere werken. Noem het gerust een “best of”.
Het blijft afwisselend. We blijven als publiek geprikkeld. Inclusief bij je betaalde zitplaats wordt je rug ook nog eens gemasseerd aangezien de tonen van de basdrums tot in je stoel voelbaar zijn.
Johan praat de nummers aan elkaar en gunt mij een heuse luchtdrum omdat ik wist hoe zij aan hun naam kwamen. Dankzij Kuifje.
Ben je niet doodmoe vraag ik Clara na afloop? Dat valt mee. Het gaat niet zo zeer om kracht maar om een goeie slagtechniek, zoiets als een goeie swing bij golf. Maar goed, je verbrandt er wel lekker wat kalorietjes mee.
Na zo’n goeie twee uur genot voor oog en oor drinken we er nog één met hun of beter gezegd óp hun. Op naar de 50 jaar!
De foto is gemaakt door Corné de Weert