Verslag - Teun Toebes VerpleegThuis door theaterambassadeur Wendy

Anders Kijken is Anders Doen.
Dat is wat Teun Toebes op een tegeltje heeft laten zetten. Ik bezocht zijn theatershow op 9 november 2023 in Theater De Maagd. Wat gaat dat worden dacht ik. Een knul van 24 die vrijwillig in een verpleeghuis woont, boeken heeft geschreven en een documentaire heeft gemaakt, staat nu ook in het theater. Gaat hij daar dan zingen? Dansen? Grapjes vertellen?

Nee, Teun staat op het podium om vanuit zijn diepste gevoel aan iedereen duidelijk te maken hoe het is om als mens met dementie in een verpleeghuis te wonen. En hij kan het weten want hij woont al 3 jaar op een gesloten afdeling. En niet als zorgmedewerker, nee echt als een van de bewoners. Aan den lijve ondervindt hij hoe het voelt als je zit te poepen, de zuster binnenkomt en vraagt; “Lukt ‘t?” Of hoe niet-inclusief het is om in een instelling te moeten wonen. Teun pleit voor een verpleegThuis i.p.v. een verpleeghuis. Met alle risico’s van dien misschien maar wel met veel meer kwaliteit van leven.

De zaal was gevuld met zorgmedewerkers, studenten en mensen die ervaring hebben met dementie op welke manier dan ook. En die laatste groep worden er helaas steeds meer.

Het verhaal van Teun hakt er af en toe goed in. Zittend op een rollator of op een hoog/laagbed gooit hij de ene na de andere rake opmerking eruit. Er was veel herkenning onder de zorgverleners. Confronterend ook. En als je dacht dat je alleen hoefde te luisteren had je het mis. Teun had een catchbox meegebracht. Een grote dobbelsteen met daarin een microfoon die hij regelmatig het publiek in gooide zodat we allemaal mee konden praten.

Natuurlijk hebben we ook gelachen. 
Ik kwam er maar weer eens achter dat een avondje theater meer is dan een avondje uit. Het is zóveel meer zelfs. Het is ontspannend, prikkelend, het vermaakt, verbindt, geeft inzicht en is leerzaam.

Dat zien ze ook bij de HZ University of Applied Sciences uit Vlissingen. Studenten van de opleiding HBO-V bezochten de voorstelling en kregen na afloop een Q&A met Teun. Dit om hen meer in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Cultuureducatie verweven met het thema van de opleiding. Mooier wordt het toch niet? Ook dat is theater.

Na afloop kregen we allemaal het tegeltje van Teun mee naar huis; Anders denken is anders doen.
Mijn ervaring van deze avond? Theater verrijkt je! En dat zou van mij wel op een tegeltje mogen.