Van kerk tot culturele spil van Bergen op Zoom: Theater De Maagd blaast 35 kaarsjes uit

Een theater in een kerk: in Bergen op Zoom leek het eind jaren ’80 een gewaagde zet. Nu, 35 jaar later, is De Maagd uitgegroeid tot een vaste waarde in het culturele landschap van de stad. Geen schouwburg met pluche grandeur, maar een sobere, sfeervolle zaal met historie in het houtwerk. En met een team dat op één hand te tellen is, draait hier bijna dagelijks iets.

“De Maagd is efficiënt georganiseerd en stevig geworteld in de stad,” zegt adjunct-directeur Ruben Israël, sinds 2021 eindverantwoordelijk voor het theater. “We hebben maar tien vaste medewerkers. Maar dankzij dertig vrijwilligers en een flinke schare oproepkrachten kunnen we het draaiende houden.”

Kerk als fundament
De fundamenten van het gebouw zijn letterlijk religieus. Tot in de jaren zeventig deed het dienst als kerk. Toen die functie verviel, werd het pand jarenlang onderbenut. In de jaren tachtig begon het te kriebelen op het stadskantoor: Bergen op Zoom miste een volwaardig theater. De toenmalige wethouder kreeg de gemeenteraad mee in een plan dat destijds bijzonder was: de kerk moest een schouwburg worden.

De verbouwing werd uitgevoerd onder leiding van architect Wim Quist, bekend van de Beurs van Berlage. In augustus 1990 ging de schouwburg officieel open. Niet met een reguliere voorstelling, maar met een gevarieerd programma waarin onder meer vocale koren, klassieke kamermuziek en de Zuid Nederlandse Kameropera optraden. Voor een tientje was men welkom.

Een week later stonden Flairck en een kindershow op het affiche. De toon was gezet: klassiek, lokaal én lichtvoetig. “U bent van harte welkom!” schreef directeur A.L.J. Heck in de eerste seizoensbrochure, die sprak van een “luisterrijke ambiance” en een programma “van een hoogstaand peil”.

Zichtbare vernieuwing
Het jubileumjaar valt samen met een aantal veranderingen in het gebouw. De foyer krijgt een nieuwe inrichting, met meubels die worden bekleed door een meubelmaker uit Bergen op Zoom. Ook de muren worden volgend jaar opnieuw geschilderd en de verlichting wordt vervangen door led. “We pakken het integraal aan,” zegt Israël. “We hadden het ook in stukken kunnen doen, maar dit is het moment om door te pakken. En dat doen we bewust met lokale partijen.” De aanpak onderstreept de wens om het theater stevig in de stad te verankeren. “De Maagd is niet van ons,” zegt Charlotte. “Het is van Bergen op Zoom.”

30 augustus: publiek aan zet
Het officiële jubileummoment is op zaterdag 30 augustus, precies 35 jaar na de opening. De schouwburg organiseert dan een publieksdag voor inwoners van de stad. Overdag zijn er activiteiten voor jong en oud, in de zaal vinden drie voorstellingsblokken plaats waarvoor men een kaartje moet reserveren. Het precieze programma wordt later deze maand bekendgemaakt.

Lees hier het hele artikel in De Bode

Zet mij op de wachtlijst

Inschrijven voor onze nieuwsbrief